Een goede salespage is het verschil tussen bezoekers-aantallen waar je nooit een sale van terugziet op je rekening, en *pings* van betalende klanten. En ik hoef je niet te vertellen dat we als ondernemers voor de tweede categorie gaan, thank you very much. 😉 Maar hoe schrijf je nou eigenlijk een goede salespage?Ik geef je de 6 belangrijkste tips over hoe je een goede salespage maakt… en zorg ervoor dat je nooit meer naar een leeg scherm hoeft te staren. Let’s jump in!
Goede salespage schrijven: de basis
We beginnen met goed nieuws. Ik weet namelijk dat het schrijven van salespages een van de meest daunting taken op het lijstje van veel ondernemers is. Maar als marketeer is het een standaard part of the job, heb ik al honderden salespages voorbij zien komen en kan ik je vertellen: de basis van een goede salespage is altijd hetzelfde. Na het schrijven van tientallen salespages voor mezelf en mijn klanten (en het analyseren van nog veel meer), kan ik je vertellen: er zijn een aantal key elementen die het verschil maken tussen een page die verkoopt, en eentje die… nou ja, bestaat.
Als mensen werken onze hersenen namelijk allemaal (voor een groot deel) hetzelfde. En daar kunnen we heel makkelijk strategisch op inhaken, hier in marketingland. Dus of je nu een online coach bent en je 1-op-1 traject vol wil krijgen, passief je online cursus wil verkopen of als lokale dienstverlener je agenda wil vullen: deze tips zijn voor jou.
Hoe schrijf je een goede salespage? 6 tips
Tip 1: Schrijf alles vanuit het hoofd van je ideale klant
Als je me al een tijdje volgt (zo niet, check de podcast, nieuwsbrief en Instagram voor ALL things marketing!) – weet je dat ik het altijd zeg: de basis van alles in marketing is je ideale klant. En dat geldt zeker ook in het geval van je verkooppagina. Let me be real with you: een oppervlakkige doelgroep beschrijving is niet genoeg. Je moet dieper graven. Het gaat om het begrijpen van de gedachten die door hun hoofd spoken als ze ’s nachts wakker liggen. De frustraties die ze met vrienden bespreken tijdens een kop koffie. De oplossingen die ze al geprobeerd hebben en waarom die niet werkten.
Sterker nog, als je helemaal in het hoofd van je ideale klant zit, zou je wat mij betreft in een halfuurtje een salespage eruit moeten kunnen knallen. Duurt het nu veel langer, dan ligt het in de meeste gevallen niet aan je schrijftalent of iets anders. Want zodra jij precies weet hoe je klanten denken en wat ze dagelijks zeggen en meemaken, schrijft die pagina pretty much zichzelf. In deze podcast-aflevering neem ik je mee in deze strategie en hoe je dit toepast.
Tip 2: Je eerste sectie maakt of breekt ‘m
Klinkt intens, maar het is echt zo. Die eerste paar regels bepalen of iemand doorleest of afhaakt. Deze sectie – die zichtbaar is voor iemand naar beneden scrollt – heet de hero sectie van een pagina en dat is wat mij betreft niet voor niets: het bepaalt of de persoon de rest van je pagina gaat lezen, of snel naar dat kruisje bovenaan het venster navigeert. Daarom moet je opening direct raken. Je hoeft geen gouden bergen te beloven die je niet waar kan maken, het gaat erom dat je laat zien dat je precies snapt wie ze zijn en wat ze willen.
Tip 3: Schets een resultaat-plaatje
Het is verleidelijk om je salespage te vullen met alle praktische details van je aanbod. Maar hier is wat jaren werken met ondernemers me heeft geleerd: mensen kopen niet vanwege een lijst met modules, bonussen, fancy features of andere inhoudelijke details. Ze kopen omdat ze geloven in de transformatie. Ze willen het, en ze willen het van jou. En dát is precies waar je voor wil gaan schrijven.
Beschrijf daarom hoe hun leven er anders uit zal zien na het werken met jou. Hoe voelt het als ze ’s ochtends wakker worden? Hoe gaan ze door het leven? Wat hebben ze, wat voelen ze, als ze hebben wat jij ze kunt geven? Schets een plaatje, speel in op emotie en geef details! Dát is wat raakt… en overhaalt tot actie.

Tip 4: Maak het scanbaar
Waar jij met liefde elk woord zorgvuldig bedenkt, is dat niet de manier waarop je lezer (en potenetiële klant) je salespage bekijkt. De realiteit: de meest mensen scannen je pagina in plaats van elk woord te lezen – in ieder geval in het begin. Is dat interessant, dan gaan ze dieper op onderzoek uit en duiken ze je teksten in.
Daarom is het cruciaal om je salespage zo op te bouwen dat zelfs een snelle scan de belangrijkste boodschap overbrengt. Oftewel: laat zien hoeveel jouw aanbod hun brengt, én herkenning geeft dat het de match voor hen is. Dit kun je makkelijk doen door prikkelende titels en subtitels te gebruiken. En dat is dan ook meteen een mooie test als je die salespage hebt gemaakt: lees eens alleen je titels en kijk wat de boodschap is die er dan uitspringt. Zou het jou (en vooral: je ideale klant) met creditcard in hand richting checkout laten gaan?
Dit vind je misschien ook interessant: 5 redenen om je aanbod te lanceren als ondernemer
Tip 5. Aanzetten tot actie met genoeg duidelijke CTAs
Een succesvolle salespage maakt het super makkelijk om ja te zeggen. Dat betekent dat je door je hele page heen duidelijke call-to-actions (afgekort, CTAs) nodig hebt. Niet één kleine knop onderaan met een twijfelende tekst, maar minimaal een knop of 5 (afhankelijk van de lengte) met hele duidelijke teksten die aanzetten tot actie.
Tip 6: Urgentie haalt over
Het grootste probleem met salespages is niet dat mensen niet geïnteresseerd zijn – het is dat ze denken “dit is interessant, ik kom later terug”. En later – you guessed it – komt nooit. Ik hoor zo vaak van ondernemers die na een paar weken van hun could-have-been-klant horen dat ze voor iemand anders zijn gegaan, omdat die toevallig op het juiste moment in hun aandacht-zat. Daar kunnen we iets duidelijks uit leren: geef mensen een reden om nú in te stappen, in plaats van het mentaal op te slaan voor later.
Hoe? De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit kan door een early bird korting met een duidelijke deadline, een speciale bonus die vervalt na een bepaalde datum, of een beperkt aantal plekken. De mogelijkheden zijn eindeloos, het allerbelangrijkste is om iets te kiezen dat jouw ideale klant daadwerkelijk zou triggeren én wat juist is voor je aanbod. Het hele fake-it-till-you-make-it principe werkt in het geval van urgentie misschien 1x, maar is doorzichtig en wordt daarna zo doorheen geprikt. Je wil juist een betrouwbaar en authentiek merk bouwen, en daar hoort de juiste urgentie bij.
See? Hoe je een goede salespage schrijft hoeft geen mysterie te zijn – en ook geen weektaak. Het gaat niet om fancy woorden of ingewikkelde psychologie… het gaat om het vertellen van het juiste verhaal, aan de juiste persoon, op het juiste moment. Klaar om te gaan schrijven? Check dan ook nog even deze podcast-aflevering, ik weet zeker dat je daar heel veel aan gaat hebben.