Een online webinar is een van de favoriete marketing- en salestools van ondernemers in 2025. Sterker nog, ik zet regelmatig webinars op met klanten die wel 5.000-10.000 euro per maand extra omzet opleveren. Dat is mooi meegenomen! Maar hoe zet je nou eigenlijk een professioneel webinar op dat écht converteert en daarmee omzet, klanten en groei voor je bedrijf oplevert? In deze blog deel ik je de 3 belangrijkste stappen om een goed gratis webinar te maken.
Wil je een gratis webinar inzetten voor je marketing- en verkoopstrategie, dan is het ontzettend belangrijk om het goed te doen. Anders loop je tegen iets aan dat ondernemers regelmatig gefrustreerd met me delen voor ze met me gaan werken: je steekt een hoop tijd, geeft een hoop waarde, en als je vervolgens om de sale vraagt… *crickets*. En dat is nou net het ding…
Een gratis webinar is zoveel meer dan ‘gratis kennis delen’. Het is een strategische powerhouse voor je business die meerdere doelen tegelijk dient. Je geeft een grote, instant boost in connectie en vertrouwen, doordat je klanten je live zien en meemaken; je positioneert jezelf als dé expert; én je creëert vervolgens de perfecte brug, het grote verlangen, om je betaalde aanbod te kopen. En het mooiste is inderdaad, dat je dit allemaal doet terwijl je écht waarde levert aan je community.
De 3 essentiële stappen voor het maken van een webinar
Als je nu al denkt, “HOE ga ik al die elementen perfect met elkaar combineren?” – don’t worry, het is goed te doen als je eenmaal begrijpt waar die klanten nou eigenlijk vandaan komen in dat gratis webinar. Daardoor wordt het opzetten ervan – dat nu misschien nog overwhelming voelt – heel straightforward.
Er zijn drie kernonderdelen om op te focussen:
- Een sterke technische basis
- Een goed gebalanceerde, strategische inhoud
- En natuurlijk de tips en tricks en manieren om (achteraf) verkopen te halen uit je webinar.
Ik ga je stuk voor stuk helpen ze goed op te zetten.

Stap 1. De technische setup: kies de juiste software
Er zijn een aantal dingen belangrijk voor een goed webinar (dat converteert), en een die zeker niet mag ontbreken in het rijtje is foolproof, soepel werkende webinar software. Niets dat de conversie zo tegen kan zitten als een webinar waar mensen niet online binnen kunnen komen of dat andere technische errors oplevert. Zelf gebruik ik altijd WebinarGeek met klanten. Deze Nederlandse software is niet super easy om te gebruiken, het biedt ook een hele soepele en professionele ervaring voor de kijker.
Een paar voordelen van Webinargeek:
- Gestroomlijnde ervaring voor de kijker
- Mogelijkheid om live en automated webinars op te zetten
- Hoop mogelijkheden voor interactie (polls, Q&As, call to actions)
- In een paar klikken mogelijk om voor en na het webinar emails naar kijkers en niet-kijkers te versturen
- Makkelijk om je webinars te kopiëren en opnieuw te geven
- Easy peasy om inschrijfformulieren (evt met tracking) in je site te embedden
- Nederlandse support als je het nodig hebt
Webinargeek start vanaf €39 per maand (op het moment van schrijven), maar het platform heeft ook een free trial – zo kun je je eerste webinar dus nog gratis geven om het platform uit te proberen. Wat mij betreft een aanrader en het proberen waar!
Stap 2. Creëer strategisch je webinar inhoud
Nu je de tech hebt geregeld, is het zaak om je webinar op te gaan zetten. En als het aankomt op het geven van een goed gratis webinar, is dit wat mij betreft de belangrijkste tip. Want je technische instellingen kunnen nog zo soepel zijn en je post-webinar sales mails (tip 3) nog zo goed – als je je deelnemers niet mee kunt krijgen in waarom ze je betaalde aanbod zouden moeten willen kopen, heb je er als ondernemer niets aan.
Dat betekent dat naast gratis waarde, je webinar ook de volgende onderdelen moet bevatten:
- Een introductie over wie jij bent en wat jij doet, op een manier die resoneert bij je publiek en de reden dat ze zich ingeschreven heb. Hiermee zet je jezelf neer als expert en zet je de toon voor het webinar
- De gratis waarde van je webinar. De main body, de reden waarom mensen zich inschrijven! Je beantwoord een vraag of verlangen, met een framework, methode of stappenplan dat ze direct kunnen toepassen. Maar here’s the trick: zorg dat je genoeg waarde geeft om ze enthousiast te maken, maar houd je diepere expertise achter voor je betaalde aanbod. Dat brengt ons bij…
- Het ‘gat’. Je wil niet alleen de craving van de inschrijvers beantwoorden met de gratis waarde, je wil ‘m groter maken: ze moeten inzien dat er eigenlijk heel veel waarde zou zitten om jouw betaalde aanbod of diensten af te nemen, wat die dan ook zijn. Hoe kun je dat verlangen nog groter maken? Dit bind je samen met het volgende punt, namelijk:
- Je salespitch: wat kun je voor ze doen? Hoe komt je betaalde aanbod in het plaatje? Bouw je salespitch sterk op door duidelijk te maken wat ze met jouw aanbod gaan hebben, reviews en andere social proof te delen. Geef ze ook een reden om nú te kopen, door een gevoel van urgentie te creëren.
Heb je dit duidelijk? Dan is het tijd om het in de juiste vorm te gieten. Maak de presentatie slides van je webinar. Mijn favoriete manier is met de gratis tool Canva, maar ook op Creativemarket kun je rondstruinen als je laagdrempelige, invulbare templates wil scoren die net even wat unieker zijn. Vervolgens is het tijd om je webinar te oefenen, en je bent ready to go!
Stap 3. Verkopen… ná het webinar
Misschien zijn de eerste mensen al direct tijdens je salespitch in het webinar naar je checkout pagina gegaan – if so, super. Maar ook als dit niet zo is, is het geen probleem. Want veel van de verkopen in een gratis webinar komen ook nádat het webinar is afgelopen. Daarvoor wil je een aantal dingen doen.
Meer verkopen uit je gratis webinar halen
- Verstuur replay mails. Het geldt voor elk webinar: niet iedereen zal tijdens het (hele) webinar live aanwezig zijn. Daarom is het cruciaal om replay mails te sturen naar zowel de kijkers als niet-kijkers. Via Webinargeek stel je dit in een paar klikken in.
- Post-webinar verkoopmails. Hier begint het echte converteren! Nadat de replay mails verstuurt zijn, wil je extra mails sturen die waarin je de pitch van je aanbod herhaalt en uitbreid. Denk hierbij aan een stuk of 3 tot 5 mails – afhankelijk van je doelgroep. Ook deze kun je met Webinargeek versturen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit via je emailmarketing software, zoals Mailblue, te doen.
- Optimaliseer je verkooppagina. Als het goed is, gebruik je in het webinar een bepaalde urgentie (zoals kortingen of bonussen, zie stap 2) om te zorgen dat mensen nú gaan kopen. Daarom wil je zorgen dat je een verkooppagina hebt die perfect aansluit bij wat je ze biedt. Pas eventueel een bestaande salespagina aan, voeg alle informatie over de bonussen toe en laat een timer aflopen om te laten zien dat de tijd echt dringt en het tijd is om een keuze te maken.
De sleutel tot een succesvol gratis webinar
Een succesvol webinar draait om het uitvoeren van deze stappen, een goede balans tussen gratis content en een strategische upsell, maar ook om iets anders: testen en optimaliseren.
Je eerste webinar zal nog niet optimaal converteren, en dat is oké. Sterker nog, zelfs als je wel (veel) betalende klanten uit je eerste gratis webinar haalt, liggen er nog een hoop kansen om nóg meer klanten en omzet uit een volgende te halen. Hoe vaker je een webinar geeft, hoe makkelijker het wordt en hoe krachtiger de marketing tool wordt in je business.
Ready om je gratis webinar op te zetten na het lezen van deze stappen? Heel veel succes! Als je het leuk vindt, vergeet niet om je webinar met me te delen op Instagram, ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat maken.