Je scrollt door LinkedIn en ziet het weer: die ene ondernemer die somehow élke dag waardevolle content deelt. Op Instagram post ze drie keer per week. Er komt een wekelijkse nieuwsbrief voorbij. En dan heeft ze ook nog een podcast én een blog. En jij denkt: HOE DAN?! Waar haalt ze de tijd vandaan? Want zelfs één kanaal consistent vullen voelt soms al als een uitdaging. Well… ik heb vandaag het antwoord voor je: content hergebruiken. Ik ga je alles vertellen over content recyclen, zodat jij vanaf vandaag consistent meer marketing kanalen gaat onderhouden – in een fractie van de tijd.
Ik geloof niet in magic marketing hacks, maar content recyclen comes pretty close. Zeker in een tijd waarin het niet meer genoeg is om simpelweg op Instagram te posten. Wil je door de concurrentie kunnen snijden en alle ogen van je doelgroep op je hebben, dan wil je op meerdere kanalen actief zijn. En dat is wat content hergebruiken ontzettend makkelijk voor je maakt.
Maar dat is niet het enige voordeel van content recyclen: je bereikt niet alleen meer mensen, je bouwt ook consistenter aan je expertise. Want dezelfde boodschap op verschillende plekken delen? Dat maakt je juist een autoriteit in je vakgebied.
Content recyclen: 2x zoveel kanalen, in dezelfde tijd
Wanneer klanten met mij gaan werken, is content recyclen iets dat we altijd toepassen om die reden. Het verdubbelt of verdrievoudigt je aanwezigheid namelijk zonder dat het ook maar een uur extra van je tijd kost! Zo zijn er klanten van mij die moeiteloos actief zijn op 5 verschillende kanalen, waarvan ze voor 2-3 van die kanalen nog nooit actief een vinger hebben hoeven uitsteken. De content wordt volledig hergebruikt van de kanalen waar ze wél hun tijd en energie in (willen) steken.
Klinkt goed, toch? Ik ga je alles vertellen over hoe je het doet, door de 3 meest gestelde vragen te beantwoorden die ik van ondernemers krijg over dit onderwerp.
Psst – er is ook een podcast over dit onderwerp. Daarin duiken we nog dieper in content hergebruiken en geef ik je real-life voorbeelden van mij en mijn klanten. Luister ‘m hier!
“Wat is content recyclen?”
Content recyclen houdt in dat je bestaande content geoptimaliseerd hergebruikt. En dat is precies wat je wil doen. Want met de hoeveelheid tijd en moeite die je in een stuk content steekt, is het toch zonde om het maar één keer te laten zien? Geef je je (beste) content meerdere platformen en kansen om te connecten met je doelgroep, dan word je moeiteloos een stuk zichtbaarder.
“Hoe kan ik content hergebruiken?”
Er zijn grofweg 2 manieren om content te recyclen. Je kunt dit doen op hetzelfde kanaal, door bijvoorbeeld dezelfde Instagram posts een halfjaar later nog eens te posten. Daarnaast – en this is where the real magic happens – kun je content die je voor één platform maakt, hergebruiken voor al je andere kanalen. De vorm van de content stem je hierbij met minimale tijd en effort af op de verschillende platform. Die uitgebreide blog post waar je een paar uur op hebt zitten zwoegen? Genoeg voor 3 Instagram posts. Die Instagram Story waar zoveel mensen van op aan gingen? Die wordt met wat uitbreiding een waardevolle nieuwsbrief die je klanten oplevert. Zo zijn er nog 20 manieren om meer uit je bestaande content te halen.
Bepaal allereerst welke content je wil hergebruiken. Is het al je content? Wil je eerst testen welke content goed presteert, en díe recyclen op verschillende kanalen? De keuze is op to you. Vervolgens is het zaak om een simpel systeem te maken voor het hergebruiken van je content. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat elke keer als je iets creëert, je jezelf direct afvraagt: “Waar kan dit nog meer waardevol zijn?” Before you know it, wordt het een natuurlijke flow.
Wil je hier meer over lezen? Check dit artikel, waarin ik je mijn 5 top tips geef voor content recyclen.

“Hoe hergebruik ik content over verschillende kanalen?”
Het belangrijkste om in gedachten te houden als je content gaat recyclen, is dat je werkt met het platform. Elk platform heeft namelijk zijn eigen taal, ritme, best practices. Zo zal die Instagram posts net wat zakelijker verpakt moeten worden om op LinkedIn geplaatst te worden. Misschien maak je wat tweaks in je tekst, gebruik je minder emojis of gebruik je ander beeld. En die nieuwsbrief die een blog wordt? Daarin wil je waarschijnlijk wat andere alinea’s en meer kopjes gebruiken, zodat het goed gevonden kan worden op Google en natuurlijk leest op je site.
Effectief content recyclen: spreid je plaatsingen
Een andere fijne tip is dat je het niet allemaal nu tegelijk live hoeft. Die Instagram carousel die je vandaag post? Die wordt over drie maanden een LinkedIn artikel. En die blog die je nu schrijft, knip je op in vier nieuwsbrieven verspreid over een paar weken. Zo zorg je ervoor dat je lezers niet alles tegelijk van je zien (en wellicht doorhebben dat je aan het content recyclen bent ;)). En extra fijn: je content kalender vult zichzelf er ook nog eens door. Niet alleen met ideeën, maar met concrete, kant-en-klare content die je publiek op elk platform als nieuw ervaart.
Een van mijn klanten gebruikt haar wekelijkse nieuwsbrief als basis voor al haar content. Ze haalt er drie Instagram posts uit, bewaart bepaalde delen voor LinkedIn updates over 2-3 maanden, en bouwt er meestal nog een blog post omheen. Alles vanuit één bron, maar steeds net even anders verpakt en strategisch over tijd verspreid.
Zo maak je een start met content hergebruiken
Begin klein. Kies één stuk content waar je echt trots op bent – of dat nu een Instagram posts, nieuwsbrief, podcast of iets heel anders is – en ga eens oefenen. Probeer van dat ene stuk content, content te maken voor al je andere kanalen. Kijk welke inhoud je direct kunt overnemen en welke stukken van de content geoptimaliseerd moeten worden.
Door het op deze manier aan te pakken, leer je al snel wat voor jou goed werkt.
Pas je deze tips doe, geloof me: dan ben jij binnenkort de ondernemer waarvan anderen zich afvragen hoe je zo sterk en consistent zichtbaar bent op al die verschillende kanalen. 😉 Dat is de magie van content hergebruiken, en ik kan niet wachten om te zien wat het voor je gaat doen. Ga je ermee aan de slag? Deel het met me op Instagram!