Als ondernemers kunnen we niet zonder: omzetdoelen. Je omzetdoel kun je zien als je ‘noordster’ in je bedrijf: de richting waar je naartoe gaat. Het is het startpunt waar je vervolgens je jaarplannen en marketing strategieën – de navigatie, if you will – op af kunt stemmen. Onmisbaar dus! Maar hoe stel je nou een goed omzetdoel? In deze blog geef ik je 3 praktische tips die ik altijd gebruik om een goed omzetdoel te stellen, voor mezelf en met klanten!
Een goed omzetdoel stellen is meer dan lukraak 10% boven op je omzet van vorig jaar gooien, of besluiten dat je gaat verdubbelen en het plan nog wel volgt. Ik ga je helpen om een omzetdoel te stellen dat niet alleen past bij wat je wil bereiken – in je business en privéleven – maar dat ook realistisch is om te halen. Het enige dat je ervoor hoeft te doen, is jezelf de volgende 4 vragen te stellen. Let’s jump in!
Tip: de podcast over je omzetdoel stellen
Liever luisteren over dit onderwerp? Check de aflevering van Marketing Unpacked hieronder, waarin ik je meeneem in dit onderwerp, plus voorbeelden hoe ik het in mijn bedrijf en met klanten aanpak!
4 vragen om een goed omzetdoel te stellen
1. Wat voor leven wil je leiden?
Hoe erg we ook houden van wat we doen als ondernemers, onze bedrijven mogen ook altijd onze droomlevens mogelijk maken. Daarom begint het stellen van een goed omzetdoel bij de vraag: wat voor leven wil je leiden? Of het nu is dat je in een vrijstaand huis woont en je kids kunt supporten in alles dat ze nodig hebben, of dat je met een rugzak over de wereld wil trekken: het kan van alles zijn, maar het is belangrijk om te weten hoe jij wil dat je leven eruit ziet – en welk prijskaartje daaraan hangt.
Wanneer je dat duidelijk hebt – van waar je woont tot hoeveel je per maand aan boodschappen uitgeeft of belegt – heb je in feite je winst. Tel daar je zakelijke kosten bij op (tools, (freelance) teamleden, inkoop, enzovoort), en voila: je weet wat je minimaal wil omzetten.
De simpele optelsom:
- Hoe ziet je ideale leven eruit en welk prijskaartje hangt daar aan?
- Hoeveel zakelijke kosten kun je verwachten te maken?
Tel deze 2 getallen bij elkaar op om te zien wat je minimaal wil gaan omzetten.
2. Wat is er nodig in je bedrijf?
Dan is het tijd om dat getal naar je bedrijf door te trekken: wat is binnen nu en een jaar mogelijk in je bedrijf? En daarbij pakken we meteen een stuk strategie mee. Want denken we aan groei, dan denken we vaak aan cijfers, en specifiek ons omzet- en/of winstdoel. En dat kan! Ik heb vaak genoeg een ambitieuze “ik wil verdubbelen”-omzetdoel gesteld, om vervolgens een plan te maken en het te halen. Maar hoewel het natuurlijk geweldig is om je omzet x2 te zien gaan, is het niet haalbaar (of wenselijk) in elke fase van je bedrijf. Soms is er namelijk iets anders nodig
‘Groei’ in je bedrijf creëren – iets waar we als ondernemers allemaal gedreven op zijn – kan namelijk ook met andere dingen te maken hebben dan met geld. Denk aan jezelf meer vrijspelen, systemen optimaliseren of meer ruimte creëren voor je eigen marketing. Zoals ik in deze Instagram post deelde, zijn er jaren geweest dat ik verdubbelde, én heb ik ook wel eens een jaar bewust gekozen om minder had of zelfs helemaal niet in omzet te groeien. De reden? Ik wist dat – om duurzaam veel verder te kunnen groeien – ik eerst achter de schermen een marketing machine op moest bouwen. Om die reden hield ik in 2024 mijn omzet 0% groei t.o.v. het jaar ervoor, zodat ik in 2025 weer kon verdubbelen.
3. Welke aannames houden je nu tegen?
Nu je weet hoe je wil leven, hoeveel winst en omzet je daarvoor nodig hebt en wat er mogelijk en nodig is in je bedrijf, is het tijd om wat aannames te tackelen. Specifiek, gaan we alle “ja, maar….”’s kritisch bekijken en tackelen.
Bijvoorbeeld:
- Een uurtarief waar je voor je gevoel niet bovenuit komt? –> Misschien kun je andere diensten bieden waardoor je niet meer op uurtarief-basis werkt (= tijd voor geld).
- Een X aantal uur dat je per week aan je huishouden moet besteden, waardoor je voor je gevoel niet verder kunt groeien? –> Mogelijk kun je hulp in de huishouding inschakelen waardoor je meer tijd creëert om aan de groei van je omzet te werken.
Wat de “ja, maar…” aannames dan ook zijn die door hoofd spoken: wees kritisch en kijk naar manieren waarop het wél kan. Want met uitzondering van het feit dat we als mens maar 24 uur in een dag hebben, is er altijd wel een creatieve kans die je verder laat groeien.
4. Wat motiveert je?
Last, but defintitely not least. Want oeh, dit is er eentje die ik bijna nooit hoor als we het hebben over omzet doelen stellen, maar die zó belangrijk is in mijn ervaring! In jarenlang nauw samenwerken met tientallen ondernemers heb ik namelijk één ding geleerd: we worden allemaal gemotiveerd door verschillende dingen.
Sommige ondernemers gaan aan van een gigantisch, strech-uit-je-comfortzone-omzetdoel. Halen ze het niet, dan maakt het niet uit, want ze zijn in ieder geval ver gekomen. Andere ondernemers, daarentegen, raken verstijfd van een giga-doel en gedijen beter op kleine, behapbare doelen waarvan ze zeker weten dat ze ze halen. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ hierin: je wil de sweet spot vinden die voor jou werkt
Dat zijn ze, de 4 vragen waarmee je zeker weet dat je het juiste omzetdoel stelt voor jouw bedrijf en je groei het komende jaar. Nu is het tijd om een plan te maken om bij dat doel te komen! Hoe je dat doet, lees je hier. Wil je dagelijks tips om je bedrijf verder te groeien door slimme marketing? Volg me op Instagram!